zene_header

Zene a Telki Holdban

A zene testileg, lelkileg jó hatással van ránk. Ezért is szervezünk rendszeresen zenés eseményeket nyugdíjasotthonunkban, melyet llakóink mindig nagyon élveznek.

Az, hogy a zenét szeretjük, szinte már természetes. Nem is gondolunk bele, hogy egy-egy zenemű meghallgatása mentálisan és lelkileg is feltölt minket. Természetesen nem csak a fiatalok, hanem az idősek is élvezettel hallgatják a rádiót, és szívesen vesznek részt koncerteken is. A zenehallgatás és az éneklés legfontosabb hatásait foglaljuk most össze néhány pontban: 

1. Jobb kedvre derít, csökkenti a depressziót
Hallgassunk csak meg egy-egy vidám zeneszámot, és már érezzük is, ahogy mosoly terül szét az arcunkon.  

2. Segít a betegeknek, hiszen enyhíti rossz közérzetüket
Számos kutatás bizonyítja, hogy a zene oldja a szorongást a betegekben, segít nekik beszélni arról, hogy min mennek keresztül, és nem mellesleg csökkenti a fizikai fájdalmat is. Nem véletlen, hogy ma már van olyan kórház, ahol használják a zenét kiegészítő terápiaként (például fájdalmas szülések esetén). Ennek oka, hogy a zene növeli az endorfin termelését a szervezetben, amely örömérzetet okoz, és segíti elterelni a figyelmet a problémákról.  

3. A közös éneklés közösségeket kovácsol össze
Nincs is talán jobb élmény, mint együtt énekelni egy-egy kedvelt dalunkat. A közös éneklés erősíti a csoporthoz tartozás élményünket, ezáltal növeli a biztonságérzetet, és segíti a beilleszkedést. Nem véletlen, hogy Otthonunkban énekkar működik, rendszeres próbákkal, de spontán közös dalolásokat is tartunk. 

4. Jó hatással van a szívre
Itt természetesen nem arról van szó, hogy megelőzhető egy infarktus, vagy zenével gyógyítható egy komplex szívbetegség. Mégis mintegy 1500 beteg megvizsgálásával bizonyított az a tény, hogy a zene hallgatása csökkenti a vérnyomást és a szorongást a szívbetegek esetében. 

5. Segít a pihenésben és az elalvásban 
Egy jól megválasztott dallam segít nekünk abban, hogy ellazuljunk, könnyeben érünk el meditatív állapotot. Alvásunk, pihenésünk minőségibbé válik.  A Telki Hold Otthonban rendszeresen szervezünk komolyzenei koncerteket, amely akár néhány zenemű, vagy egy-egy hangszer bemutatásán alapszik. 


MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu