belső oldalra

Idősek Világnapja – október 1.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Azóta minden évben, ezen a napon különösen odafigyelünk a körülöttünk élő idős emberekre és nagyobb hangsúllyal fejezzük ki a tiszteletünket és a szeretetünket. A tiszteletet a higgadt bölcsesség és a nem pótolható élettapasztalat iránt. A szeretet az odaadásért, ahogy az idősek gyermekeiket nevelték, ahogy helyt álltak olyan helyzetekben, amikről a mai generációnak elképzelése sincs. Ilyenkor is köszönetet mondunk a gyermekeiknek és unokáknak ajándékozott feltétlen szeretetért.

Ezek a világnapok azzal a céllal jönnek létre, hogy megalapozzák a mindennapokat, felhívják a figyelmünket egy-egy régen halogatott dologra. Hiszen nem csak karácsonykor szeretjük egymást, és biztos vagyok abban, hogy nem csak az Idősek Világnapján fordulunk szeretettel szüleink, nagyszüleink vagy a szomszéd néni felé. Mégis, ilyenkor biztosan megtesszük. Egy kicsit párásabb szemmel öleljük át nagymamánkat, egy kicsit jobban csuklik el a hangunk, amikor meséljük neki a velünk történteket.

Engedjék meg, hogy megosszuk Önökkel Müller Péter csodálatos gondolatát:

„Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert “fáradságos életükkel kiérdemelték”, nem is abból a józan előrelátásból, hogy “egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre!”, hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! (…) Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó teste, hanem hogy ki lakik benne!”

Az Idősek Világnapja alkalmából világszerte különböző programokat, eseményeket hirdetnek, amelyeken generációk vesznek részt. És hogy miért fontos ez? Öregedő társadalomban élünk, ahol az idősek már egészségesebbek, aktívabbak, mint korábban. Az ő megváltozott életstílusuk az egész társadalomra hatással van, hiszen nagyon sokat tudnak segíteni az utánuk következő generációknak tanácsadással, de akár konkrét tevékenységgel is.

Mi, itt a Telki Hold Otthonban speciális helyzetben vagyunk, hiszen kollégáinknak minden nap az idősek világnapja. Mégis október 1-én különös tisztelettel köszöntjük az Otthonunkban élő időseket. Köszönjük a sok tanítást, a szeretetet, a beszélgetéseket.

Igyekezni fogunk meghálálni.

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu